Intragruppens Historia

 

Intra är kända för sin högkvalitativa design och produkter i rostfritt stål. Kunskapen om tillverkningen av rostfria produkter kommer ur en rad innovationer under årtionden.

Kombinerat med ”know-how” från fabrikerna i Mölntorp i Sverige och Juvél i Danmark har Intra experimenterat med en rad olika produkter för att samla behövlig information och erfarenhet till vad som existerar idag.

Mer än 140 år av entreprenörskap och innovation står bakom de vackert skapta produkterna från Intra.

 

 

Intra, en sammanfattning

Företaget som Intra senare skulle bli hade sin början 1946, strax efter andra världskriget. En gentleman från Trondheim, Konrad Lassen, grundade förtaget Tapas Fabrikker A/S. Idén från början var att börja producera tapeter. Produktionen av tapeter stannade som en idé då det inte fanns de ekonomiska förutsättningarna för att starta upp förtaget.

Konrad Lassen hade turen att gifta sig med en svensk kvinna från Östersund vid namn Nanna Friberg. Genom henne, kom Lassen i kontakt med ett svenskt företag som producerade diskbänkar och andra rostfria produkter. Lassen tog återigen upp sina planer på att starta upp ett företag med hjälp av sin kontakt Claes Hallström, men den här gången med en helt annan inriktning. Företagets namn blev Byggeartikler A/S.

Byggeartikler A/S började med att sälja byggprodukter som t.ex. galvaniserad plåt, men inriktade sig senare på att tillverka rostfritt stål. Byggeartikler A/S bytte 1976 namn till Intra AS och företaget expanderade snabbt på den norska marknaden. Denna expansion var delvis möjligt genom anskaffning av andra företag och egen kraft inom företaget.

1988 köpte Intra in sig i den svenska och danska marknaden genom att slå sig samman med företagen Gustavsberg i Sverige och Juvél i Danmark. Under 1989 flyttade Intra AS sin produktion från Trondheim till sin nuvarande plats i Malvik och senare grundades avdelningar i Tyskland och Polen.

Intra idag

Intra har idag 297 anställda och en omsättning på 300 miljoner NOK. 2007 blev Intra en del av Teka Industrial som opererar i 125 länder.

MÖLNTORP

Mölntorps bondgård arrenderar sin mark till en smed och hans son 1871.

1870

MÖLNTORP

Företaget säljer sina aktier och tar namnet Mölntorps AB 1895.

JUVÈL

A/S Fredriksbergs Metalvarefabrik i Köpenhamn tillverkar behållare i tenn för mejeriindustrin i början på 1898.

1890

JUVÈL

Burmeister & Wain erhåller aktier i A/S Fredriksbergs Metalvarefabrik. Fabriken tripplar sitt antal anställda och har nu strax över 200 anställda.

1900

MÖLNTORP

Gustav Lundberg anställs som förman.

JUVÉL

B&W säljs och A/S FM lämnas att sköta verksamheten självständigt.

1910

MÖLNTORP

Gustaf Lundberg anställs som fabriksdirektör. Tillverkning av rostfria diskhoar startas upp.

1920

JUVÈL

Produktion av rostfria diskhoar startas upp.

1930

MÖLNTORP/JUVÉL

Andra världskriget spolierar planerna på en expansion, men planerna återupptas efter krigets slut. Krigets erfarenheter spelar en stor roll i expansionen.

INTRA

Konrad Lassen startar företaget Tapas Fabrikker A/S 1946 och byter sedan namn 1947 till Byggartikler A/S

1940

JUVÈL

Förändringar i samhället ger mer fritid och produktionen ökar. Man tillverkar bl.a. aluminium båtar, hopfällbara stolar och bord.

1950

INTRA

Byggeartikler A/S expanderar på den norska marknaden

1960

INTRA

Byggeartikler A/S byter namn till Intra A/S

JUVÈL

Moderniseringen av det rostfria köket leder till nya lyckade produkter

MÖLNTORP

Företaget expanderar till drygt 200 anställda och tillverkar ca. 350.000 diskhoar per år.

1970

INTRA

Intra AS köper Gustavsberg rostfria produktion i Sverige och A/S Fredriksbergs Metalvarefabrik i Danmark. Den norska produktionen flyttas från Trondheim till Malvik.

1980

INTRA

Intra etablerar sig i Polen och Tyskland. Intra Group har nu 297 anställda.

1990

INTRA

Intra blir en del av Teka Industrial 2007

2000

INTRA

Intra-gruppen förvärvar Elcee RVS Sanitair 2016.

2010